Christus Koning en Advent

Op zondag 20 november viert de kerk het Hoogfeest van Christus Koning van het heelal. We gedenken de universele heerschappij van Jezus, het mensgeworden Woord van God. Het is de plechtige afsluiting van het kerkelijk jaar In de Evangelie lezing van deze zondag (in het ‘C-jaar’) wordt een gedeelte uit het Lijdensverhaal volgens Lucas gelezen. Daaruit blijkt dat de koninklijke weg van de Verlosser er een is van lijden die Hem zou voeren tot de heerlijkheid van de verrijzenis. Zijn glorie is de onze geworden.
Paus Benedictus XVI drukte het wezen van Christus’ koningschap als volgt uit. “Het Koninkrijk van Christus volgt de criteria van deze wereld niet. Zijn maatstaf is de liefde, de toewijding, de inzet voor de behoeftigen naar lichaam en ziel. Als we in het Onze Vader bidden dat zijn rijk kome, dan vereist dat van ons dat we de bereidheid hebben de wil van onze koning in ons eigen leven om te zetten. De Heer zal ons laten zien waarmee we onze medemensen kunnen helpen.”
Na vier weken Advent is het Kerst
We hebben dit jaar te maken met een lange Advent. Zondag 27 november is het de Eerste Zondag van de Advent en het begin van een nieuw kerkelijk jaar. In dit jaar volgen we de lezingencyclus van het jaar A. Daarin staat het Evangelie volgens Mattheus centraal. Advent is de liturgische periode waarin de verwachting van de komst en de wederkomst van Jezus Christus centraal staat. Aangezien het Latijnse woord voor ‘komst’ of ‘het komen’ adventus is, worden de vier weken vóór Kerstmis ‘Advent’ genoemd. Het boetekarakter van de Advent is in de loop van de tijd enigszins naar de achtergrond geraakt. De Advent is tegenwoordig vooral een periode van inkeer en Gebed. De kleur van boete en inkeer in de katholieke Kerk is paars. De paarse kleur domineert in de Advent de kerkinterieurs. Ook de adventskrans is vaak versierd met een paars lint. Alleen op de derde, ‘blijde’ zondag in de advent (‘gaudete’) wordt het paars door rozerood vervangen, ten teken dat Kerstmis nabij is.
Johannes de Doper
Is in het Oude Testament de profeet Jesaja een ‘grote verwachter’, in het Nieuwe Testament is dat Johannes de Doper. Kort voordat Jezus als volwassen man in de openbaarheid trad, schiep Johannes met zijn dooppraktijk namelijk de praktijk van intense inkeer en van vreugdevolle verwachting.
Maria, de Moeder van Jezus
De Advent is de tijd van mannen als Jesaja en Johannes de Doper, die de verwachting van de Messias gepredikt hebben. Daarnaast is de Advent natuurlijk óók de tijd van een vrouw: Maria, de moeder van Jezus. Mogen wij aan de hand van de blijde geheimen van de Rozenkrans, met Maria ons voorbereiden op de komst van Christus met Kerst en zo oog blijven houden voor de allerarmsten en de allerzwaksten in onze samenleving. In deze zin wens ik u van harte een genadevolle Advent toe.
Pastoor Jacques Quadvlieg