home-left

MIJN VREDE GEEF IK U

Beste Parochianen,

‘Mijn vrede geef ik u’: woorden die in elke eucharistieviering te horen zijn. Hierin wordt het verlangen van Jezus uitgedrukt om zijn vrede te ontvangen opdat wij haar ook doorgeven. Dat de wereld behoefde heeft aan vrede wordt iedere dag duidelijk wanneer de verschrikkelijke beelden van oorlog en gewapende conflicten ons bereiken.
Het is beslist geen overbodige luxe om als westerlingen vanuit onze comfort-zone ons in te zetten om het christelijke vredesideaal veraf en dichtbij te ondersteunen. Jaarlijks organiseert PAX al meer dan 50 jaar met duizenden mensen de vredesweek. In 2023 gehouden van 16 t/m 24 september met één gemeenschappelijk doel: vrede, in het bijzonder dicht bij huis.

“Dit jaar kijken we naar onze democratie die onder druk staat. In Nederland geloven we graag dat wij die zaken op orde hebben. Maar onze democratie staat onder druk. Steeds meer mensen wantrouwen de rechtsstaat, de politiek, de media. Conflict, haat en geweld liggen dagelijks op de loer en als we eerlijk naar de stand van zaken kijken zien we dat het systeem in Nederland piept en kraakt onder structureel onrecht, dat de verdeling van macht scheef is en dat het sociale weefsel dat onze samenleving bij elkaar houdt afbreekt.“ (bron: paxvoorvrede.nl)

Helaas heeft de beweging PAX (voorheen Pax Christi) de oorsprong en bron van alle vrede: Christus, losgelaten. Daarom zullen wij als katholieke geloofsgemeenschap de nadruk moeten leggen op het feit dat mensen vanuit hun innerlijk denken en handelen. En juist dat innerlijk is ons raakvlak met de Goddelijke Inspiratie, de heilige Geest die ons helpt tweedracht en oorlog te voorkomen en vrede te ontwikkelen. Diepgaande openstelling van ons innerlijk voor Gods inspraken is noodzakelijk voor elk initiatief dat leidt tot verbinding en vrede onder de mensen. Daarom bidden wij dat gebed om vrede in elke eucharistieviering als de Heer in eucharistische gedaanten in ons midden is gekomen.

Pastoor J.Quadvlieg

Muze van Zuid 2023

Er komt weer een nieuwe Muze van Zuid aan! Van donderdag 14 tot en met zondag 17 september kun je weer genieten van een buitengewoon veelzijdig muziekfestival: dit is dé manier om je muzikale horizon te verbreden en Amsterdam beter te leren kennen, zelfs als je er woont. Muze van Zuid biedt je de mogelijkheid om topmusici te horen in een intieme, informele sfeer, in huizen en monumenten waar je anders nooit binnen zou komen.

De muzikale schatkamer van Maria, een veelbelovend concert in de Obrecht op vrijdagavond 15 september.
 
De Obrechtkerk is met zijn stralende kunstschatten in Muze van Zuid op vrijdagavond 15 september het podium voor muziek van Hendrik Andriessen, componist van het katholiek réveil en vernieuwde kerkmuziek in de 20ste eeuw en Anton Bruckner, devoot katholiek in het Wenen van de late 19e eeuw en in Amsterdam geliefd door talloze uitvoeringen van zijn symfonieën door het Koninklijk Concertgebouworkest. NPO Radio 4 vond het eveneens een niet te missen mooi programma: NTR komt het concert opnemen voor uitzending op een later tijdstip.
 
Programma voor de pauze
19.30 uur ontvangst en buitenmuziek door het Maat Saxofoonkwartet op plein voor Obrechtkerk.
20.00 uur concert in de kerk tot 20.30 uur.
Hendrik Andriessen, vader van Louis, componeerde een aangrijpend meesterwerk voor sopraan en orgel over de smart van Maria bij haar zoon aan het kruis. Renate Arends zingt het werk met Geerten van de Wetering op het orgel van de Obrechtkerk. Het Maat Saxofoonkwartet laat zich inspireren door variaties op de verering van Maria die extatisch vorm krijgt in de processies van Spanje en Portugal.
Muziek: Hendrik Andriessen, Miroir de peine (1923), Iberische volksmuziek en Maria-variaties.
6 musici: Renate Arends-sopraan, Geerten van de Wetering-orgel. Maat Saxophone Quartet: Daniel Ferreira-sopraansaxofoon, Catarina Gomes-altsaxofoon,
Pedro Silva-tenorsaxofoon, Mafalda Oliveira-baritonsaxofoon
 
pauze
 
Programma na de pauze
Pleidooi voor Bruckner-Brug en Brucknerstraat in stad Van Beinum, Haitink en Chailly

20.45 – 21:30 uur in de kerk
Het Koninklijk Concertgebouworkest en zijn legendarische dirigenten hebben in Amsterdam een fanbase voor Bruckner geschapen. Liefhebbers zijn nu bezig bij de gemeente te pleiten voor opname van Bruckners naam in straten en/of bruggen van de stad. Muze van Zuid kan het alleen maar toejuichen en programmeert ter aanmoediging van dit burgerinitiatief het Strijkkwintet van Bruckner door het Dudok Quartet en de geweldige musicus Shunske Sato op altviool (Sato was tot voor kort artistiek leider van de Nederlandse Bach Vereniging).
Muziek: Anton Bruckner, Strijkkwintet in F-groot (Wenen, 1878-79) 45′
5 x musici: Judith van Driel-viool, Marleen Wester-viool,
Marie-Louise de Jong-altviool, Shunske Sato-altviool, David Faber-cello
 
Ga voor kaartjes naar:
https://www.muzevanzuid.nl/festival/15-sep-2023-de-muzikale-schatkamer-van-maria/jHfRzvb8R9pdTWYC7

Muziek in de Obrecht

Bekijk het muziekoverzicht van het Obrechtkoor. Zin om zelf ook te zingen? Het Obrechtkoor heeft bij alle stemsoorten plaats voor nieuwe leden!